Mélyen infiltráló endometriózis

Fókuszban a kezelése

Mi az endometriózis?

Az endometriózis krónikus, gyulladásos állapot, melynek következtében a méhnyálkahártyához hasonló sejtek a test más részein fejlődnek ki, összenövéseket okozva. Jellemzően ez a méh körüli területeket érinti, de ritka esetekben előfordulhat a test más területein is. Kialakulásának okait még kutatják, a hormonok minden bizonnyal szerepet játszanak benne.

 

Endometriózis esetén a műtét az egyetlen módja annak, hogy biztosak legyünk abban, hogy az endometriózis okozza a tüneteket.

 

A kezelőorvossal együtt megbeszélhetik a választási lehetőségeket, és eldönthetik, hogy melyik megoldás a legmegfelelőbb az Ön számára.

Szánjon időt a lehetőségek megismerésére

Ha orvosa endometriózis diagnózisára gyanakszik, és Ön vizsgálja a lehetőségeket, az endometriózis eltávolítására irányuló műtét (az úgynevezett endometriózis reszekció vagy kimetszés) is szóba jöhet.

Az endometriózis krónikus, gyulladásos állapot, melynek következtében a méhnyálkahártyához hasonló sejtek a test más részein fejlődnek ki, összenövéseket okozva. Jellemzően ez a méh körüli területeket érinti, de ritka esetekben előfordulhat a test más területein is. Kialakulásának okait még kutatják, a hormonok minden bizonnyal szerepet játszanak benne.

 

Amennyiben Ön alkalmas a műtétre, kezelőorvosa a következőket javasolhatja

Nyílt műtét

A sebész egy bemetszést ejt a hasfalon, ami elég nagy ahhoz, hogy a beavatkozást kézi műszerekkel el lehessen elvégezni.

Laparoszkópos műtét

A sebész néhány apró bemetszést ejt a hasüregen, és speciális, hosszú eszközökkel dolgozik, miközben a laparoszkóp (kamera) nagyított képét egy videoképernyőn nézi.

Robotasszisztált műtét

A sebész egy robotizált rendszert irányít a beavatkozás elvégzéséhez.

Mi történik a műtét során?

Amennyiben kezelőorvosával úgy döntenek, hogy a robotasszisztált műtét megfelelő megoldás az Ön számára, az alábbiakra számíthat.

A sebész néhány kisebb bemetszést ejt, és 3D HD kamera segítségével kristálytiszta, nagyított képet kap a méhről, a méhnyakról és a környező szövetekről.

A sebész egy konzolnál (sebészi konzol) ül Ön mellett, és a bemetszéseken keresztül apró műszerekkel és kamerával operál.

A da Vinci sebészeti rendszer az emberi kézhez hasonló, de nagyobb mozgástartományban mozgó műszereket hajlítva és forgatva valós időben képezi le a sebész kézmozdulatait.

Robotasszisztált nőgyógyászati műtéteket végző orvosaink

Dr. Lintner Balázs PhD
szülész-nőgyógyász, nőgyógyász daganatsebész, robotsebész

Nőgyógyászat

- Részletek
Dr. Novák Zoltán PhD
szülész-nőgyógyász, nőgyógyászati sebész, robotsebész

Nőgyógyászat

- Részletek
Dr. Bokor Attila PhD.
szülész-nőgyógyász, nőgyógyász daganatsebész, robotsebész

Nőgyógyászat

- Részletek

Gyakran felmerülő kérdések

Robot végzi a műtétet?

Nem. Bár a leírásban szerepel a “robot” szó, nem a robot, hanem a sebészek végzik a műtétet a da Vinci sebészeti rendszer kamerájával és műszereivel

Részesülnek képzésben a sebészek a robotasszisztált műtétek elvégzését megelőzően?

Igen. Mielőtt a da Vinci sebészeti rendszert bármilyen műtéti eljáráshoz használnák, az egészségügyi intézmény a rendszer használatára vonatkozó oktatást, és a robotizált műtétek elvégzéséhez engedélyt biztosít a sebészek számára.

Mit lehet tudni a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtétek kimeneteléről?

A da Vinci sebészeti rendszer használatával elért műtéti eredményekről mindenképpen konzultáljon sebészével, mivel minden sebész tapasztalata más és más. Például az alábbiakról tájékozódhat:

– A kórházi tartózkodás hossza

– A műtét időtartama

– A nyílt műtéti eljárásra való áttérés esélye

– Szövődmények aránya

Fontos biztonsági információk

A betegnek konzultálnia kell a kezelőorvossal annak érdekében, hogy eldöntsék, a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtét valóban megfelelő-e számára. A tájékozott döntés meghozatala érdekében a nem műtéti és műtéti lehetőségekre valamint az azokhoz kapcsolódó kockázatokra vonatkozó, összes rendelkezésre álló információt át kell tekinteniük.

Bármely műtét során – beleértve a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtéteket is – felléphetnek súlyos szövődmények, akár haláleset is előfordulhat. A súlyos műtéti kockázatok közé tartozik többek között a szövetek és szervek sérülése, valamint a más műtéti technikákra való áttérés, ami hosszabb műtéti időtartamot és/vagy több komplikációt eredményezhet.

Az egyéni eredmények számos tényezőtől függhetnek, többek között, de nem kizárólag a beteg és a betegség jellemzőitől és/vagy a sebész tapasztalataitól.

A biztonság és hatékonyság bizonyítása a bemutatott specifikus eljárások esetében a da Vinci robot, mint sebészeti eszköz értékelésén alapult, és nem tartalmazta a rák kezelésével kapcsolatos kimenetel (teljes túlélés, betegségmentes túlélés, helyi kiújulás) vagy a beteg alapbetegségének/betegségének kezelésével kapcsolatos értékeléseit. Az eszköz minden műtéti eljárás során csak a megfelelően képzett sebész klinikai döntése alapján használható.

A robotasszisztált műtét előnyei

Rövidebb kórházi tartózkodás, gyorsabb felépülés
Kisebb műtéti metszéspontok
Tízszeres nagyítású 3D-s látótér
Az orvos kezének kiterjesztett mozgása
Kevesebb vérveszteség
Kisebb fertőzésveszély
Kevesebb fájdalom
Az orvos ülő pozícióban végzi a műtétet

Bevezető árak

Kezelés Ár
Robotasszisztált nőgyógyászati műtét előtti konzultáció 50 000 Ft
Mélyen infiltráló endometriózis robotasszisztált műtét 3 700 000 Ft-tól