Vese részleges vagy teljes eltávolítása

Törődjön azzal, ami fontos Önnek

Szánjon időt a választási lehetőségek alapos megismerésére.

Számos olyan állapot/kórkép létezhet, amely miatt kezelőorvosa veseműtétet javasolhat, ezek a jóindulatú (nem rákos) állapotoktól a rákos állapotokig terjedő skálán mozognak. Amennyiben Önnél veserákot diagnosztizáltak, a veseműtét a kezelőorvossal megvitatandó lehetőségek egyike lehet.

 

Fontos a különböző, rendelkezésre álló kezelési lehetőségek ismerete, hiszen azok alapján a kezelőorvossal együtt megbeszélhetik a választási lehetőségeket, és eldönthetik, hogy melyik megoldás a legmegfelelőbb az Ön számára.

Mi a vese részleges vagy teljes eltávolítása?

Amennyiben a vesén található jóindulatú vagy daganatos elváltozások eltávolíthatók, akkor tumor enukleációról vagy a vese részleges eltávolításáról beszélünk. Amennyiben az érintett vese megtartására nincs lehetőség, akkor veseeltávolításról vagy nephrectomiáról beszélünk.

Amennyiben Ön alkalmas a műtétre, kezelőorvosa a következőket javasolhatja:

Nyílt műtét

A sebész bemetszést végez a hason. A bemetszés elég nagy ahhoz, hogy a beavatkozást kézi műszerekkel el lehessen elvégezni.

Laparoszkópos műtét

A sebész néhány apró bemetszést ejt a hasüregen, és speciális, hosszú eszközökkel dolgozik, miközben a laparoszkóp (kamera) nagyított képét egy videoképernyőn nézi.

Robotasszisztált műtét

A sebész egy robotizált rendszert irányít a beavatkozás elvégzéséhez.

Mi történik a műtét során?

Amennyiben kezelőorvosával úgy döntenek, hogy a robotasszisztált műtét jó megoldás az Ön számára, az alábbiakra számíthat.

A sebész néhány kisebb, vagy egyetlen kis bemetszést végez, és 3D HD kamera  segítségével kristálytiszta, nagyított képet kap a veséről és a környező szövetekről.

A sebész egy konzolnál (sebészi konzol) ül Ön mellett, és a bemetszéseken keresztül apró műszerekkel és kamerával operál.

A da Vinci sebészeti rendszer az emberi kézhez hasonló, de nagyobb mozgástartományban mozgó műszereket hajlítva és forgatva valós időben képezi le a sebész kézmozdulatait.

Robotasszisztált urológiai műtéteket végző orvosaink

Prof. Dr. Tenke Péter
urológus szakorvos, uro-onkológus, robotsebész

Urológia

- Részletek

Gyakran felmerülő kérdések

Robot végzi a műtétet?

Nem. Bár a leírásban szerepel a “robot” szó, nem a robot, hanem a sebészek végzik a műtétet a da Vinci sebészeti rendszer kamerájával és műszereivel.

Részesülnek képzésben a sebészek a robotasszisztált műtétek elvégzését megelőzően?

Igen. Mielőtt a da Vinci sebészeti rendszert bármilyen műtéti eljáráshoz használnák, az egészségügyi intézmény a rendszer használatára vonatkozó oktatást, és a robotizált műtétek elvégzéséhez engedélyt biztosít a sebészek számára.

Mit lehet tudni a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtétek kimeneteléről?

A da Vinci sebészeti rendszer használatával elért műtéti eredményekről
mindenképpen konzultáljon sebészével, mivel minden sebész tapasztalata
más és más. Például az alábbiakról tájékozódhat:

– A kórházi tartózkodás hossza

– A műtét időtartama

– A nyílt műtéti eljárásra való áttérés esélye

– Szövődmények aránya

Fontos biztonsági információk

A betegnek konzultálnia kell a kezelőorvossal annak érdekében, hogy eldöntsék, a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtét valóban megfelelő-e számára. A tájékozott döntés meghozatala érdekében a nem műtéti és műtéti lehetőségekre valamint az azokhoz kapcsolódó kockázatokra vonatkozó, összes rendelkezésre álló információt át kell tekinteniük.

Bármely műtét során – beleértve a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtéteket is – felléphetnek súlyos szövődmények, akár haláleset is előfordulhat. A súlyos műtéti kockázatok közé tartozik többek között a szövetek és szervek sérülése, valamint a más műtéti technikákra való áttérés, ami hosszabb műtéti időtartamot és/vagy több komplikációt eredményezhet.

Az egyéni eredmények számos tényezőtől függhetnek, többek között, de nem kizárólag a beteg és a betegség jellemzőitől és/vagy a sebész tapasztalataitól.

A biztonság és hatékonyság bizonyítása a bemutatott specifikus eljárások esetében a da Vinci robot, mint sebészeti eszköz értékelésén alapult, és nem tartalmazta a rák kezelésével kapcsolatos kimenetel (teljes túlélés, betegségmentes túlélés, helyi kiújulás) vagy a beteg alapbetegségének/betegségének kezelésével kapcsolatos értékeléseit. Az eszköz minden műtéti eljárás során csak a megfelelően képzett sebész klinikai döntése alapján használható.

A robotasszisztált műtét előnyei

Kisebb műtéti metszéspontok
Rövidebb kórházi tartózkodás, gyorsabb felépülés
Tízszeres nagyítású 3D-s látótér
Az orvos kezének kiterjesztett mozgása
Kevesebb vérveszteség
Kisebb fertőzésveszély
Kevesebb fájdalom
Az orvos ülő pozícióban végzi a műtétet

Bevezető árak

Kezelés Ár
Robotasszisztált urológiai műtét előtti konzultáció 50 000 Ft
Vese részleges eltávolítása (nephrectomia partialis) robotasszisztált műtét 2 900 000 Ft-tól
Vese teljes eltávolítása (nephrectomia) robotasszisztált műtét 2 900 000 Ft-tól