Vastagbél eltávolítás – hemicolectomy

Fókuszban a kezelése

Itt az ideje, hogy tiszteletben tartsa saját szükségleteit.

A vastagbél jóindulatú daganatai, a polipok elsősorban colonoscopia során kerülnek felismerésre. Azok jelentőségét az adja, hogy a rosszindulatú vastagbél rákok 60-65%-a polipokból alakul ki.

 

A rosszindulatú daganatok a vastagbél bármely részén kialakulhatnak. Ezek elsősorban a vastagbél nyálkahártyából kiinduló tumorok (adenocarcinomák), melyek az idő előre haladtával az adott bélszakasz nyirokkeringéséért felelős nyirokcsomókba, majd a távoli szervekbe adnak áttétet. Minél hamarabb kerül felfedezésre és eltávolításra egy daganat, annál kisebb az esélye, hogy áttétet képez.

 

Mi az vastagbél eltávolítása?

A vastagbél gyulladásos, jó- és rosszindulatú daganatai esetén lehet szüksége sebészeti beavatkozásra. A gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa) esetén elsősorban rendszeres és részletes gasztroenterológiai szakvizsgálata és kezelése szükséges, azonban adódhatnak olyan esetek, amikor a vastagbél részleges vagy teljes eltávolítására van szükség.

 

Műtét technikailag az érintett bélszakasz mellett eltávolítjuk a hozzá kapcsolódó nyirokcsomókat és nyirokereket is. Így a szövettani feldolgozás során pontos képet tudnak nyújtani számunkra a daganat stádiumáról.

Amennyiben Ön alkalmas a műtétre, kezelőorvosa a következőket javasolhatja

Nyílt műtét

A sebész egy bemetszést ejt, ami elég nagy ahhoz, hogy a beavatkozást kézi műszerekkel el lehessen elvégezni.

Laparoszkópos műtét

A sebész néhány apró bemetszést ejt a, és speciális, hosszú eszközökkel dolgozik, miközben a laparoszkóp (kamera) nagyított képét egy videoképernyőn nézi.

Robotasszisztált műtét

A sebész egy robotizált rendszert irányít a beavatkozás elvégzéséhez.

Mi történik a műtét során?

Amennyiben kezelőorvosával úgy döntenek, hogy a robotasszisztált műtét megfelelő megoldás az Ön számára, az alábbiakra számíthat.

A sebész néhány kisebb bemetszést ejt, és 3D HD kamera segítségével kristálytiszta, nagyított képet kap az epéről és a környező szövetekről.

A sebész egy konzolnál (sebészi konzol) ül Ön mellett, és a bemetszéseken keresztül apró műszerekkel és kamerával operál.

A da Vinci sebészeti rendszer az emberi kézhez hasonló, de nagyobb mozgástartományban mozgó műszereket hajlítva és forgatva valós időben képezi le a sebész kézmozdulatait.

Robotasszisztált általános sebészeti műtéteket végző orvosaink

Dr. Sztipits Tamás
sebész, európai onkosebész, robotsebész szakorvos

Általános sebészet

- Részletek
Dr. Dubóczki Zsolt
sebész, mellkassebész, klinikai onkológus, robotsebész

Általános sebészet

- Részletek
Dr. Mészáros Péter
sebész, onkosebész szakorvos, robotsebész

Általános sebészet

- Részletek

Gyakran felmerülő kérdések

Robot végzi a műtétet?

Nem. Bár a leírásban szerepel a “robot” szó, nem a robot, hanem a sebészek végzik a műtétet a da Vinci sebészeti rendszer kamerájával és műszereivel

Részesülnek képzésben a sebészek a robotasszisztált műtétek elvégzését megelőzően?

Igen. Mielőtt a da Vinci sebészeti rendszert bármilyen műtéti eljáráshoz használnák, az egészségügyi intézmény a rendszer használatára vonatkozó oktatást, és a robotizált műtétek elvégzéséhez engedélyt biztosít a sebészek számára.

Mit lehet tudni a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtétek kimeneteléről?

A da Vinci sebészeti rendszer használatával elért műtéti eredményekről mindenképpen konzultáljon sebészével, mivel minden sebész tapasztalata más és más. Például az alábbiakról tájékozódhat:

– A kórházi tartózkodás hossza

– A műtét időtartama

– A nyílt műtéti eljárásra való áttérés esélye

– Szövődmények aránya

Fontos biztonsági információk

A betegnek konzultálnia kell a kezelőorvossal annak érdekében, hogy eldöntsék, a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtét valóban megfelelő-e számára. A tájékozott döntés meghozatala érdekében a nem műtéti és műtéti lehetőségekre valamint az azokhoz kapcsolódó kockázatokra vonatkozó, összes rendelkezésre álló információt át kell tekinteniük.

Bármely műtét során – beleértve a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtéteket is – felléphetnek súlyos szövődmények, akár haláleset is előfordulhat. A súlyos műtéti kockázatok közé tartozik többek között a szövetek és szervek sérülése, valamint a más műtéti technikákra való áttérés, ami hosszabb műtéti időtartamot és/vagy több komplikációt eredményezhet.

Az egyéni eredmények számos tényezőtől függhetnek, többek között, de nem kizárólag a beteg és a betegség jellemzőitől és/vagy a sebész tapasztalataitól.

A biztonság és hatékonyság bizonyítása a bemutatott specifikus eljárások esetében a da Vinci robot, mint sebészeti eszköz értékelésén alapult, és nem tartalmazta a rák kezelésével kapcsolatos kimenetel (teljes túlélés, betegségmentes túlélés, helyi kiújulás) vagy a beteg alapbetegségének/betegségének kezelésével kapcsolatos értékeléseit. Az eszköz minden műtéti eljárás során csak a megfelelően képzett sebész klinikai döntése alapján használható.

A robotasszisztált műtét előnyei

Kisebb műtéti metszéspontok
Rövidebb kórházi tartózkodás, gyorsabb felépülés
Tízszeres nagyítású 3D-s látótér
Az orvos kezének kiterjesztett mozgása
Kevesebb vérveszteség
Kisebb fertőzésveszély
Kevesebb fájdalom
Az orvos ülő pozícióban végzi a műtétet

Bevezető árak

Kezelés Ár
Robotasszisztált általános sebészeti műtét előtti konzultáció 50 000 Ft
Vastagbél jobb/bal felének eltávolítása (hemicolectomia) robotasszisztált műtét 3 700 000 Ft-tól
Vastagbél teljes eltávolítása (colectomia) robotasszisztált műtét 3 700 000 Ft-tól