Epehólyag eltávolítása – cholecstectomy

Fókuszban a kezelése

Itt az ideje, hogy tiszteletben tartsa saját szükségleteit.

Az epehólyag leggyakoribb betegsége az epekövek jelenléte, amelyek gátolják az epe ürülését az epehólyagból, ennek következtében megduzzadhat, gyulladást eredményezhet, amely további erős hasi fájdalmakat, emésztési zavarokat is okozhat.

 

Szánjon időt a kezelési lehetőségek alapos megismerésére. A kezelőorvossal együtt megbeszélhetik a választási lehetőségeket, és eldönthetik, hogy melyik megoldás a legmegfelelőbb az Ön számára.

Mi az epehólyag eltávolítása?

A beavatkozásra az epehólyag falban kialakult gyulladás miatt van szükség, melyet leggyakrabban az epehólyagban levő kő okoz. A beavatkozást legoptimálisabb a gyulladás kezdete óta eltelt 48-72 órán belül elvégezni. A gyulladás következtében az epehólyag fala áteresztővé válhat, mely hashártyagyulladást, májtályogot okozhat. Az epehólyag gyulladás típusos esetben jobb bordaív alatti fájdalmat okoz, mely a lapockákba sugárzik, illetve hőemelkedés, láz alakulhat ki. Az elhúzódó epehólyaggyulladás véráramfertőzést okozhat, potenciálisan fatális kimenetellel.

Amennyiben Ön alkalmas a műtétre, kezelőorvosa a következőket javasolhatja

Nyílt műtét

A sebész egy bemetszést ejt a hasfalon, ami elég nagy ahhoz, hogy a beavatkozást kézi műszerekkel el lehessen elvégezni.

Laparoszkópos műtét

A sebész néhány apró bemetszést ejt a hasüregen, és speciális, hosszú eszközökkel dolgozik, miközben a laparoszkóp (kamera) nagyított képét egy videoképernyőn nézi.

Robotasszisztált műtét

A sebész egy robotizált rendszert irányít a beavatkozás elvégzéséhez.

Mi történik a műtét során?

Amennyiben kezelőorvosával úgy döntenek, hogy a robotasszisztált műtét megfelelő megoldás az Ön számára, az alábbiakra számíthat.

A sebész néhány kisebb bemetszést ejt, és 3D HD kamera segítségével kristálytiszta, nagyított képet kap az epéről és a környező szövetekről.

A sebész egy konzolnál (sebészi konzol) ül Ön mellett, és a bemetszéseken keresztül apró műszerekkel és kamerával operál.

A da Vinci sebészeti rendszer az emberi kézhez hasonló, de nagyobb mozgástartományban mozgó műszereket hajlítva és forgatva valós időben képezi le a sebész kézmozdulatait.

Robotasszisztált általános sebészeti műtéteket végző orvosaink

Dr. Sztipits Tamás
sebész, európai onkosebész, robotsebész szakorvos

Általános sebészet

- Részletek
Dr. Dubóczki Zsolt
sebész, mellkassebész, klinikai onkológus, robotsebész

Általános sebészet

- Részletek
Dr. Mészáros Péter
sebész, onkosebész szakorvos, robotsebész

Általános sebészet

- Részletek

Gyakran felmerülő kérdések

Robot végzi a műtétet?

Nem. Bár a leírásban szerepel a “robot” szó, nem a robot, hanem a sebészek végzik a műtétet a da Vinci sebészeti rendszer kamerájával és műszereivel

Részesülnek képzésben a sebészek a robotasszisztált műtétek elvégzését megelőzően?

Igen. Mielőtt a da Vinci sebészeti rendszert bármilyen műtéti eljáráshoz használnák, az egészségügyi intézmény a rendszer használatára vonatkozó oktatást, és a robotizált műtétek elvégzéséhez engedélyt biztosít a sebészek számára.

Mit lehet tudni a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtétek kimeneteléről?

A da Vinci sebészeti rendszer használatával elért műtéti eredményekről mindenképpen konzultáljon sebészével, mivel minden sebész tapasztalata más és más. Például az alábbiakról tájékozódhat:

– A kórházi tartózkodás hossza

– A műtét időtartama

– A nyílt műtéti eljárásra való áttérés esélye

– Szövődmények aránya

Fontos biztonsági információk

A betegnek konzultálnia kell a kezelőorvossal annak érdekében, hogy eldöntsék, a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtét valóban megfelelő-e számára. A tájékozott döntés meghozatala érdekében a nem műtéti és műtéti lehetőségekre valamint az azokhoz kapcsolódó kockázatokra vonatkozó, összes rendelkezésre álló információt át kell tekinteniük.

Bármely műtét során – beleértve a da Vinci sebészeti rendszerrel végzett műtéteket is – felléphetnek súlyos szövődmények, akár haláleset is előfordulhat. A súlyos műtéti kockázatok közé tartozik többek között a szövetek és szervek sérülése, valamint a más műtéti technikákra való áttérés, ami hosszabb műtéti időtartamot és/vagy több komplikációt eredményezhet.

Az egyéni eredmények számos tényezőtől függhetnek, többek között, de nem kizárólag a beteg és a betegség jellemzőitől és/vagy a sebész tapasztalataitól.

A biztonság és hatékonyság bizonyítása a bemutatott specifikus eljárások esetében a da Vinci robot, mint sebészeti eszköz értékelésén alapult, és nem tartalmazta a rák kezelésével kapcsolatos kimenetel (teljes túlélés, betegségmentes túlélés, helyi kiújulás) vagy a beteg alapbetegségének/betegségének kezelésével kapcsolatos értékeléseit. Az eszköz minden műtéti eljárás során csak a megfelelően képzett sebész klinikai döntése alapján használható.

A robotasszisztált műtét előnyei

Kisebb műtéti metszéspontok
Rövidebb kórházi tartózkodás, gyorsabb felépülés
Tízszeres nagyítású 3D-s látótér
Az orvos kezének kiterjesztett mozgása
Kevesebb vérveszteség
Kisebb fertőzésveszély
Kevesebb fájdalom
Az orvos ülő pozícióban végzi a műtétet

Bevezető árak

Kezelés Ár
Robotasszisztált általános sebészeti műtét előtti konzultáció 50 000 Ft
Epehólyag eltávolítása (cholecystectomia) robotasszisztált műtét 2 200 000 Ft-tól